Konfirmanter2022-1.jpg
topbanner-08.jpg
Topgospel.jpg

Bøn

Kære du, som er gået ind på denne side, og som måske ønsker vejledning til hvordan man beder til Gud. Henover det kommende år vil jeg lægge små stykker ind på denne side, og jeg håber at de vil hjælpe dig og være en god vejledning.

I.1. Du vil gerne bede til Gud. Men tror du på en levende, fysisk, konkret og virkelig Gud i himlene?

Det er moderspørgsmålet til enhver bøn. For hvis du ikke tror på Gud som en konkret og virkelig Gud, der lever og er ligeså konkret som du selv er, hvem beder du så til?

Bibelen fortæller om engang, da Jeremias bad for sit folk. Men Gud sagde til Jeremias, at han ikke ville bønhøre ham, for det folk som Jeremias bad for, troede egentlig ikke på Gud. De havde heller ikke sinde, at begynde at tro på Gud.  Derfor bønhørte Gud ikke Jeremias. Bibelen fortæller altså, at der hører en menneskelig indsats med til bønnen. Den indsats er for bønnens vedkommende, at vi af hjertet tror på den Gud som vi beder til. Ellers vil bønnen være kold og ufrugtbar, og Gud vil ikke bønhøre os.

I.2. Hvis du tror på en levende, fysisk og konkret Gud i himlene, så må du spørge dig selv, hvordan du skal tale med ham. Hvad er henvendelsesformen? Ofte hører jeg folk sige: - lad os bede til Gud. Og så beder de en nærmst mekanisk udgave af fadervor. Er det sådan vi taler med en levende Gud? Jeg husker engang jeg kom ind i en kirke med en god ven. Der var en kirkelig handling igang, men vi kunne godt stå i baggrunden og nyde den smukke kirke. Når vi skulle sige noget til hinanden, så hviskede vi sammen, vi rakte hovedet hen mod den anden, og kommunikerede i fortrolighed. Det er måden at bede til Gud på. Hvis man ved, at Gud er virkelig, så kan der ikke være plads til en mekanisk bøn. Bøn er at tale med den mest fortrolige ven af alle. Bøn er at hviske fortroligheder sammen med din bedste ven.

I.3 Engang skete der en øvelse med nogle voksne i kirken. Jeg bad en af dem om at bede fadervor. Det bad en af de voksne. Højt og mekanisk. Næsten som var han soldat og skulle aflægge ed til fædrelandet. Derefter fandt jeg en kasse frem. Det var en stor kasse - den havde engang rummet et havebord, og nu skulle den rumme selveste Gud. Vi aftalte, at Gud sad indeni kassen - og nu bad jeg manden om, at træde frem og gå hen til kassen - hvor Gud altså sad indeni - og bede sin bøn igen. Det blev en helt anden bøn. Han talte jo til kassen, han hviskede næsten til den. Noglegange lænede han sig frem mod kassen og talte næsten indforstået til kassen, som der sad nogen derinde. Ordene var ikke automatiske længere, de var talte til en virkelig Gud. Sådan skal vores bøn være. Vi taler ikke til ingenting, men til en levende Gud.

I.4 Du må overveje, hvilket tidspunkt du bedst beder på. Der må ikke være distraktion af nogen art, når du beder. Nogle siger, at man kan bede på arbejdet eller i bilen på vej hjem. Det er fuldstændig omsonst at bede på den måde. Bøn kræver den dybeste ro, for at du kan gå ind i en fortrolig samtale med Gud. Det handler altså om at finde et tidspunkt, hvor ingen støj distraherer, hvor lyset eller mørket ikke er i vejen for dine tanker. Telefonen må ikke ringe, dørklokken skal slåes fra, du må ikke have alarmerende e-mails liggende, ikke vente at høre fra nogen. For mig er det tidspunkt kl. 4 om morgenen. Før dagen vågner, før verden melder sig. Der har jeg ro til at tale med min Gud. Hvornår har du ro til at tale med Gud?